22
Τετ, Σεπ

Τούρτα καντα'ί'φι με βελούδινη κρέμα λάιμ και φιλέ αμυγδάλου

Γλυκό
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σεφ Μανώλης Ντάσκας

Ένα ανάλαφρο δροσιστικό γλυκό προτείνουμε για τις ημέρες του καύσωνα. Τούρτα καντα'ί'φι με βελούδινη κρέμα λάιμ και φιλέ αμυγδάλου.



Υλικά.
- 300 γρ. φύλλο κανταΐφι.
- 30 γρ. αμύγδαλο φιλέ.
- 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο λιωμένο.

Υλικά για την κρέμα λάιμ.
- 600 ml. γάλα.
- 3 κρόκοι από μεγάλα αυγά.
- Ξύσμα από 1 λάιμ.
- Το χυμό από 2 λάιμ.
- 1 βανίλια στικ (τα σποράκια) ή 2 κάψουλες βανιλίνη.
- 90 γρ. ζάχαρη.
- 90 γρ. κορν φλάουρ.
- 180 ml. κρέμα γάλακτος.

Υλικά για το σιρόπι.
- 2 φλιτζάνια νερό.
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη.
- 1 στικ κανέλας.
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο.
- 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού.

ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΜΕ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΚΡΕΜΑ ΛΆΙΜ ΚΑΙ ΦΙΛΈ ΑΜΥΓΔΆΛΟΥ

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα από την προηγούμενη μέρα ή αρκετές ώρες πριν, για να δέσει καλά στο ψυγείο.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, τη βανιλίνη και το ξύσμα του λάιμ σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα χειρός τη ζάχαρη, τους κρόκους, το χυμό από το λάιμ και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Ρίχνουμε μέσα στο μπολ μία κουταλιά από το χλιαρό γάλα, το ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
Την αφήνουμε να κρυώσει, σκεπάζουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το χυμό λεμόνι.Τα βράζουμε για 5 λεπτά, ρίχνουμε και το χυμό λεμόνι και βγάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Αφρατεύουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας, το ραντίζουμε με το βούτυρο, το μοιράζουμε ομοιόμορφα σε δύο στρογγυλά ταψάκια, πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα περιχύνουμε αμέσως με το σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Αφρατεύουμε την κρέμα πατισερί με το μίξερ χειρός. Βάζουμε στην κρέμα την σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα, να ενσωματωθεί.
Μεταφέρουμε προσεκτικά το ένα κομμάτι κανταΐφι σε μία πιατέλα και στρώνουμε πάνω τη μισή κρέμα, σκεπάζουμε με το δεύτερο δίσκο και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα δημιουργώντας ροζέτες, πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ αμυγδάλου και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή μας όρεξη!!

Σεφ Μανώλης Ντάσκας
https://www.facebook.com/chefathome.ntaskas?refid=52
https://chef-at-home.gr/

larissorama 1991