Εκπαιδευτικές δράσεις με αναφορά σε εμβληματικά έργα της Συλλογής Κατσίγρα και τα έπιπλα Σλήμαν

Εκθέσεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Εκπαιδευτικές δράσεις διοργανώνονται με αναφορά σε εμβληματικά έργα της Συλλογής Κατσίγρα και τα έπιπλα Σλήμαν.


Από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, παρά τους κλειστούς εκθεσιακούς της χώρους παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με το κοινό της μέσα από καινοτόμες ψηφιακές δράσεις.

 

 

a 31 6 ΕΝΑ ΣΧΗΜΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ thumbnail
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής παρουσίασης της ενότητας δέκα βίντεο εμβληματικών έργων τέχνης της Συλλογής Κατσίγρα, παρουσιάζει ενότητα έξι πρωτότυπων εκπαιδευτικών δράσεων τις οποίες σχεδίασαν καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη λαμβάνοντας υπόψη το νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε και στοχεύει πρωτίστως στην προστασία μας, σχεδίασε και προτείνει πρωτότυπες δράσεις χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, τις οποίες μπορεί κανείς να βρει επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του μουσείου μας. Στόχος των συγκεκριμένων δράσεων είναι η μάθηση, η διασκέδαση, ο προβληματισμός, η προτροπή σε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης κι όχι παθητικής θέασης και αφετέρου η γνωριμία των συμμετεχόντων με τη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα, μία από τις σημαντικότερες Συλλογές έργων νεοελληνική τέχνης στην Ελλάδα.

-«Μορφές από γραμμές, σχήματα και χρώματα». Η εκπαιδευτική δραστηριότητα αναφέρεται στο έργο "Το κορίτσι με τις γαλοπούλες", 1925-30, του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη,που ανήκει στη Συλλογή Κατσίγρα και εκτίθεται στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής στην ενότητα «Οικειότητα» και το συνδέει με μία από τις τεχνοτροπίες που χρησιμοποίησε ο Γάλλος καλλιτέχνηςΖαν Ντιμπιφέ.

-«Αγαπάμε τον πλανήτη μας». Αγαπάμε τον πλανήτη μας γιατί είναι σπίτι μας! Μια εκπαιδευτική δράση για παιδιά και ενήλικες στην οποία επιχειρείται η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος.

-«Ας φτιάξουμε τα δικά μας κυβιστικά πορτρέτα» . Επιχειρείται μέσα από αυτή τη δράση η γνωριμία μετο έργο του Πικάσο και το ρεύμα του κυβισμού,με έναν πρωτότυπο και παιγνιώδη τρόπο πουαπευθύνεται τόσο σε παιδιά ή ομάδες παιδιών όσο και σε ενήλικες (οικογένειες).

a 31 7 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ

-«Ένα σχήμα μας ταξιδεύει...» μια εκπαιδευτική δράση με αναφορά στο έργο του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη "Κουνέλια" της Συλλογής Κατσίγρα. Με αφορμή τη δράση αυτή επιχειρείται η γνωριμία με το ρεύμα του σουρεαλισμού και τη μοντέρνα τέχνη.

-«Θαλάσσιο πάρκο», εκπαιδευτική δράση με αναφορά στις έννοιες της προοπτικής: "Σημείο Φυγής" & "Γραμμή του ορίζοντα", με αφορμή το έργο της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα «Άνοιξις» του Ζήση Τσαπράζη, για παιδιά και ενήλικες.

-«Καρέκλες...καρεκλίτσες». Τα περίφημα έπιπλα γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν που βρίσκονται στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, αποτέλεσαν την αφορμή για τη συγκεκριμένη δράση. Χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αι. και διακρίνονται τόσο για την αισθητική και κατασκευαστική τους ποιότητα όσο και για την ιστορική τους σημασία. Συνδέονται,επίσης,με δύο σημαντικές προσωπικότητες του 19ου αι. : τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν.

Η εικαστική τέχνη δεν πρέπει μόνο να αφηγείται, αλλά και να προσεγγίζεται βιωματικά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να θυμούνται, να μαθαίνουν, να αναγνωρίζουν διάφορες τεχνικές, υλικά, καλλιτεχνικά ρεύματα, από διαφορετικές εποχές και μέρη, να παρατηρούν και να πειραματίζονται. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες αναπτύσσουν το εφευρετικό πνεύμα, τη δημιουργικότητακαι τη φαντασία τους και παράλληλα καλλιεργούν τον αυθορμητισμό και την περιέργεια.

Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα προέκυψε ως μία αναγκαιότηταόμως σε καμία περίπτωση δεν επιχειρείται να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της δια ζώσης εμπειρίας ή της μουσειακής επίσκεψης. Επιτυγχάνεται έτσι η προσέγγιση των λεγόμενων «εμποδιζόμενων» ή απομακρυσμένων ομάδων, στόχος πρωταρχικής σημασίας για το μουσείο μας .
Οι εκπαιδευτικές δράσεις είναι προσβάσιμες μέσω της ιστοσελίδας στη διεύθυνση www.katsigrasmuseum (πεδίο: εκπαιδευτικά), ενώ το επόμενο διάστημα θα παρουσιάζονται και μέσα από τις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook & Instagram).
Αρωγοί στη δημιουργική αυτή προσπάθεια υπήρξαν οι καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου: Δημοπούλου Μαρίλια, Μουτουσίδης Θάνος, Οικονόμου Δήμητρα, Παπαναστασίου Σίσσυ, και Στατήρη Λυδία.Επιμέλεια-συντονισμός Ιωάννα Δεληγιάννη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Γ. Παπανδρέου 2
Τηλ. 2410 616266
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
www.katsigrasmuseum.gr